Zamiast dwóch ciast upiecz to jedno. Miodomakownik rządzi w święta

Dodano:
Miodomakownik Źródło: Shutterstock / Agnes Kantaruk
To ciasto to efektowne połączenie dwóch klasyków: makowca i miodownika. To nic innego jak miodownik z makiem, a dokładnie – z makowym kremem.

To ciasto będzie zbierać komplementy przy świątecznym stole. Weź blaty miodownika, ale zaskocz wszystkim kremem: śmietankowym z dodatkiem maku. Wygląda pięknie i smakuje wybornie.

Jak upiec miodomakownik?

Bazą ciasta sa klasyczne blaty do miodownika. Podany niżej przepis wystarczy na dużą formę wymiarach 35 x 24 cm – z podanych proporcji składników wychodzą 3 blaty (3 blaty upieczesz również w dużej tortownicy o średnicy 32 cm). Możesz też upiec miodownik w mniejszej tortownicy – wówczas otrzymasz więcej blatów.

Krem do miodownika to prosty krem na bazie śmietanki i mascarpone. Tu ważna uwaga: składniki do ubijania kremu muszą być dobrze schłodzone. Do śmietankowego kremu wstarczy dodać mak i przełożyć blaty: pod wpływem kremu zmiękną.

Inspiracja: przed wyłożeniem kremu możesz posmarować blaty dodatkowo powidłami śliwkowymi lub dżemem z czarnej porzeczki lub pomarańczy. To doda ciastu więcej smaku i delikatnej kwaskowości.

Miodownik najlepiej przełożyć kremem dzień przed podaniem. Jeżeli chcesz przyspieszyć mięknięcie blatów, to nasącz zimne ciasto ulubionym ponczem i po kilku godzinach przełóż kremem, a następnie dobrze schłodź ciasto.

Przepis: Miodomakownik

Pyszne ciasto miodowe przekładane kremem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
760 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 średnie jajka
  • 10 kropli ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

na krem:

  • 300 g śmietanki 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mielonego maku

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMąkę pszenną przesiej z sodą na stolnicę lub do miski. Dodaj jajka, pokrojone na małe kawałki masło, cukier, miód i ekstrakt waniliowy. Wyrób jednolite ciasto. Gotowe ciasto podziel na 3 równe części i z każdej uformuj kulę. Owiń porcje ciasta folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Pieczenie ciastaRozwałkuj porcję ciasta, formując prostokąt. Nawiń ciasto na wałek i przenieś do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz blaty na miodownik przez 12-15 minut – do zrumienienia. Porada: możesz upiec 2 blaty jednocześnie, ale wówczas skorzystaj z funkcji termoobiegu. Upieczone blaty miodowe wystudź i przechowuj w chłodnym miejscu.
  3. Robienie kremuŚmietankę, mascarpone i cukier ubij na sztywny krem. Dodaj mak i wymieszaj.
  4. Składanie ciastaPrzełóż blaty kremem, kremem posmaruj też wierzch ciasta. Wstaw miodomakownik do lodówki: po kilku godzinach blaty zmiękną.

Jak podawać miodomakownik?

Gotowe ciasto nie wymaga żadnych specjalnych dodatków. Można je jednak udekorować, a będzie wyglądało na świątecznym stole niczym torcik. Połóż na wierzchu np. kawałki pomarańczy lub mandarynek, świeżą lub suszoną żurawinę i gałązki rozmarynu. Ciasto można też udekorować prażonymi płatkami migdałów lub dużymi wiórkami kokosowymi.

Miodomakownik dobrze smakuje także posypany wiórkami z czekolady lub udekorowany esami-floresami z polewy czekoladowej (polewaj mocno schłodzone ciasto, aby czekolada od razu zastygała i nie rozpuszczała kremu).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...